Kinko – uutuuskuosi AINOlta

Sitä ei koskaan etukäteen tiedä, mikä uutuuskuosi iskee kuin sata salamaa. Keväällä 2024 myymälämme eniten puhuttava kuosi on AINOn ”Kinko”.

Neidonhiuspuu eli ginkgo (Ginkgo biloba) on yksi kasvikunnan erikoisimmista lajeista. Ginkgo luokitellaan havupuihin, vaikka se on kesävihanta lehtipuu. Puu on elävä fossiili, eli lajia tavataan luonnossa sekä elävänä että fossiilisena: Tämän päivän elävä ginkgo on näyttää samalta kuin kymmeniä miljoonia vuosia vanhat fossiloituneet kasvit.

Neidonhiuspuun uskotaan olevan kotoperäinen kaakkoisessa Kiinassa, mutta ei ole varmaa onko aidosti luonnonvaraisia kantoja jäljellä enää ollenkaan. Ainoa tunnettu, usein luonnonvaraisena pidetty kanta kasvaa Zhejiangin maakunnassa itä-Kiinassa. Alueella on ollut runsaasti ihmisasutusta jo yli tuhannen vuoden ajan, ja neidonhiuspuut saattavat olla istutusperäisiä. Luonnonvaraiset neidonhiuspuut ovat erittäin uhanalaisia (EN).

Ginkgoja on kasvatettu Aasiassa varsinkin temppelien ja luostarien puutarhoissa vuosisatojen ajan. Neidonhiuspuuta on arvostettu sekä buddhalaisuudessa että kungfutselaisuudessa. Ginkgo on usean Japanin prefektuurin nimikkopuu, ja sen lehti on Tokion prefektuurin tunnus.

Neidonhiuspuu on Kiinan perinteisessä lääkinnässä runsaasti käytetty lääkekasvi, ja neidonhiuspuu-uutetuotteita voi ostaa Tampereeltakin.

Lontoon Kew Gardensissa kasvaa Euroopan vanhin ja suurin neidonhiuspuu (istutettu v. 1762), ja myös Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa useita neidonhiuspuita.

Meillä myymälässä useita malleja Kinko-kankaasta – tervetuloa ihastumaan!